Профітролі – маленькі круглі булочки з прісного заварного тіста, порожні усередині. Готуються за класичним рецептом заварного тіста, а ось далі – неосяжна кількість рецептів, які передбачають всілякі начинки, як солодкі, так і не солодкі: джеми, креми, желе, морозиво, глазурь, салати, паштети, гриби, ікру, м’ясо та інше.
Цікаво, що в перекладі з французької мови слово «профітролі» перекладається, як вигода, винагорода, премія, але тепер за ним закріпилося лише одне значення – булочка з начинкою або без, яку можна подати як до першої страви, так і в якості десерту.
І хоча тепер профітролі міцно пов'язуються з французькою кухнею, швидше за все їх ймовірна батьківщина – Флоренція. Оскільки Катерина Медічі, ставши дружиною французького короля Генріха II, із своєю свитою привезла з собою і кращих кухарів флорентійського двору. Був серед них шеф десертів Попелліні. У 1540 році він опублікував під своїм ім'ям рецепт профітролей, оброслий надалі традиціями французької кухні, не тільки до десертів, а й для закусок на будь-який смак.
Ще в Південній Італії, починаючи з XII століття, випікали заварні вироби під різні начинки. Але, тим не менше, профітролі надійно закріпилися саме за французькою кухнею, досягши особливого розквіту в XVII-XVIII століттях.
Сьогодні Профітролі можна зустріти в ресторанах будь-якої країни. Створено безліч рецептів, з різними начинками: солодкими, солоними – можливі різноманітні варіації. Це – ідеальне блюдо для будь-якого свята, можливості використання якого обмежені лише фантазією.
Comments