«Мохіто» (ісп. Mojito) з’явився на острові Куба — коктейль на основі світлого рому і листя м’яти. За часів, коли на острові не було видатних барменів, американські майстри змішування коктейлів кинулися на заробітки з США (на той момент в США діяв «сухий закон»). Тому, цей напій прийшов до нас з Куби, і знайшов свою популярність у 80-х роках ХХ століття.
Про етимологію назви «мохіто» існує дві легенди: перша свідчить, що слово походить від іспанського слова Mojo (мохо, mojito – зменшувально), де «мохо» – соус, в яких входять часник, перець, лимонний сік, рослинне масло, зелень; друга легенда стверджує, що мохіто – це змінене мохадіто (ісп. Mojadito), що означає «трішки вологий».
Існує два види коктейлю «Мохіто»: алкогольний та безалкогольний.
Алкогольний «Мохіто» традиційно складається з п’яти інгредієнтів: ром, цукор, лайм, газована вода і м'ята. Об'єднання освіжаючого цитруса з м'ятою, які, додавалися в ром, щоб приглушити міцність останнього, зробила цей коктейль одним з найпопулярніших літніх напоїв.
Зараз цей коктейль входить в десятку найзнаменитіших напоїв світу і гідно займає перше місце серед літніх напоїв.
У нашій країні не знайдеться жодного бару, де б не подавали «Мохіто». Втім, цей літній напій можна приготувати цілком самостійно. Все що необхідно — це високий стакан, доверху заповнений колотою крихтою льоду, пару гілочок м’яти, 15 мл. цукрового сиропу зі смаком «Мохіто», сік одного лайма, 20 мл. содової і 50 мл. рому. Залишилося тільки розім'яти м'яту, додати інші інгредієнти, змішати і насолоджуватися!
У безалкогольному «Мохіто» ром замінюють на воду з тростинним коричневим цукром.
Невеликий бонус: 4 коктейля-родича «Мохіто»
1. «ДАЙКІРІ ФЛОРІДІТА»
Знаменитий письменник Ернест Хемінгуей любив насолоджуватися не тільки «Мохіто», його другим улюбленим коктейлем був «Дайкірі». А «Флорідіта» – це назва бару, в якому він часто проводив час.
Інгредієнти: ром (трирічний золотистий) – 60 мл., сік лайма – 15 мл., лікер «Мараськіно» – 10 мл., цукровий сироп – 10 мл., лід – 5 кубиків.
Приготування: всі інгредієнти кладуться в блендер і змішуються до однорідної маси. Переливаємо в келих і прикрашаємо частинкою лайма з вишенькою.
2. «ВІЛЬНА КУБА» (CUBA LIBRE)
Ходять байки, що цей коктейль був придуманий американським військовим в одному з гаванських барів в кінці XIX століття, коли США вели війну проти іспанських колонізаторів Куби. Піднімаючи келих, солдат виголосив бойовий клич: «Por Cuba Libre!» (За вільну Кубу!) Таким чином, його тост став загальним.
Інгредієнти: лайм – 4 частинки, колотий лід – повний стакан, ром (п'ятирічний) – 50 мл., Coca-Cola – 50 мл.
Приготування: частинки лайма покласти в стакан і розім'яти, додати колотий лід до половини обсягу. Влити Coca-Cola і ром, злегка розмішати і досипати залишки льоду.
3. CUBAN SPICE MARTINI
Мартіні в цьому випадку не вермут (вино), а клас коктейлю, до якого відносяться змішані напої певної міцності.
Інгредієнти: ром світлий – 50 мл., сік лайма – 15 мл., світлий мед – 15 гр., ананас – 2 частинки, абрикосовий лікер – 20 мл., чорний перець – 1 ч. ложка.
Приготування: ананас покласти в шейкер і довести до стану пюре, додти інші інгредієнти і струшувати протягом 15 секунд, злити через ситечко в келих. Коктейль прикрасити скибочкою ананаса і дрібкою перцю.
4. ВАНІЛЬНИЙ «МОХІТО» З МАРАКУЄЮ
Якщо смак класичного «Мохіто» злегка приївся, можна додай в коктейль ваніль та маракую, і відкрити для себе новий оригінальний смак.
Інгредієнти: м'ята – 10 листочків, маракуйя – 1 шт., лід – 1 стакан, сироп «Мохіто» – 15 мл., сік лайма – 25 мл., содова – 20 мл., світлий ром – 50 мл., ваніль – 2 стручка.
Приготування: за пару тижнів до приготування коктейлю, додати ваніль в пляшку з ромом. Розім'яти листочки м'яти на дні чарки, додати м'якоть маракуї і лід, влити ром, содову, сироп, сік лайма і розмішати.
Comments