Археологічні дослідження свідчать, що ще 7 тисяч років тому до нашої ери в Південній Америці гарбуз не тільки збагачував місцеві гастрономічні потреби, але і використовувався в якості контейнера для змішування напоїв. А більше 3 тисяч років тому до нашої ери стародавні єгиптяни вже знали, що алкоголь буде набагато смачніше, якщо змішати його з різними приправами. Саме такий рецепт знайшли в піраміді Хеопса. Логічно припустити, що саме в Стародавньому Єгипті зародилося мистецтво приготування коктейлів. Пізніше, в 1520 році, легендарний завойовник Мексики Кортес пише іспанському королю Карлу V лист, в якому згадує, що: «Темношкірі готують в золотому циліндрі якийсь шипучий напій із зерен какао».
Сучасний бар має на увазі не тільки наявність спиртних і солодких напоїв, а й зручні професійні пристосування та інструменти, без яких неможлива робота бармена. Розглянемо класичний барний інвентар:
ШЕЙКЕР КЛАСИЧНИЙ
Шейкер (від англ. Shake – «трясти») — це основний інструмент професійного бармена, спеціальна посудина для приготування коктейлів шляхом струшування компонентів з льодом і призначена для приготування алкогольних і безалкогольних коктейлів у барах. Класичний шейкер складається з трох частин: склянки для змішування; cтрейнера (фільтр); кришки (ковпачка).
БОСТОНСЬКИЙ ШЕЙКЕР
Бостонський або «Американський» шейкер вважається більш сучасним і ефективним варіантом. Він складається з двох склянок для змішування. Фахівці вважають, що американський шейкер розрахований на бармена з великим досвідом. Змішування напоїв в цьому шейкері закінчується вражаючим трюком – відкриванням «на удар».
ФРАНЦУЗЬКИЙ ШЕЙКЕР
Цей варіант шейкера бармена вважають не дуже зручним в роботі. Єдина перевага — великий обсяг колби і стильний вигляд.
ЕЛЕКТРИЧНИЙ ШЕЙКЕР
Він створений для того, щоб полегшити роботу барменам, але вони віддають перевагу класичним варіантам. Але для домашнього використання цей варіант досить хороший.
НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ ПРИ ВИБОРІ ШЕЙКЕР
Як вибрати шейкер за рекомендаціями досвідчених барменів:
1. При покупці зупиніть свій вибір на металевому шейкері. Він краще тримає температуру, бармен може отримати уявлення про ступінь охолодження напою.
2. Не купуйте шейкер з кришкою, що загвинчується, так як при інтенсивному струшуванні кришка може пропускати вміст.
3. Якщо у вас відсутні спеціальні навички бармена, зупиніться на європейському шейкері. Навіть новачок може приготувати коктейль однією рукою.
Comments